Den överdrivna finanskrisen

Jag har en vän, en väldigt väldigt nära vän som alltid nöjer sig med den enklaste förklaringen. För ett par dagar sedan berättade han för mig om at 14000 hade försvunnit från hans konto spårlöst denna månad.

- Hur fan har du lyckats med det?
- Men det är väl ganska så uppenbart, du vet finanskrisen. Ränter och sånt käkar ju upp pengarna.


Goddag yxskaft tänker Jean.

- Men du kan väl inte på allvar beskylla finanskrisen och tro att räntorna på ditt lån gått upp med 14000 per månad? Har du haft otur så max en tusenlapp.
- Öhm, ja så kanske det är.

Som sagt han gör precis som så många andra, väljer förklaringen som verkar finnas närmast till hands - vilket även det flesta andra gör. Finanskrisen är väldigt väldigt överdriven, visst det är synd att folk på Volvo varslas. Men annars hur har du märkt av finanskrisen? Kronan blir svagare och dollarn starkare tänker du kanske. Bullshit! Där kan vi snacka finanskris, dollarn var låg pga att USA hade finanskris men så fort senaten röstade igenom sitt krispaket steg den igen mot mer normala nivåer. Det är inget som hänt i Sverige som påverkat den.

Lägenhetspriserna sjunker, men de gör det alltid. Jag har frågat runt lite och om ett år ungefär kommer vi att nå en botten. Därefter går de upp igen som vanligt. Allting är som det brukar med andra ord! Men vad gör vi svenskar? Får någon det tunnt i plånboken under denna period så kommer vi att skylla på - just det, finanskrisen. För det är ju knappast vårt eget fel eller? Den verkliga krisen skapas enbart genom folks inställning.

Iallafall historien slutar med att just denna dag hade vi spelat innebandy och min vän hade slagit sönder sin klubba. På vägen hem konstaterade han att han måste köpa en ny.
- Hur ska du klara av det, frågade jag. Med tanke på finanskrisen och allt?