Ge oss en nationalsång och ett språk

Så fort "Du gamla du fria" spelas någonstans så väcks de flesta svenskars patriotiska känslor. Vi gapar för full hals - det är ju trots allt våran nationalsång. Trodde vi ja!

Nu är det så illa att vi i Sverige faktiskt saknar en lagstadgad nationalsång.  År 1893 erkändes den inofficiellt av kung Oskar II då han ställde sig upp i Lund när sången spelades. Efter det så har våran fejkade nationalsång fått leva kvar och vi fortsätter att lura omvärlden men främst oss själva genom att säga att detta är våran nationalsång. För den bittra sanningen kvarstår - vi har ingen nationalsång.

Som tur är så kan vi alltid skryta med att iallafall vårat svenska språk är huvudspråk - i Finland. För här i Sverige är det de dessvärre inte. Däremot så talar  vi officiellt jiddisch, romani, samiska, tornedalsfinska och finska. Hurra för logiken! 
 
Så snälla regeringen, när ni ändå sitter och samtalar om ingenting kan ni väl ändå klubba igenom "Du gamla du fria" som nationalsång och svenska som ett officiellt språk!¨


Lurendrejarn Oskar II